Saturday, August 24, 2013

Lauk marhaen

Salam lauk,

Sejak raya pertama hari tu, menu hidangan Pida tak lain tak bukan ialah ayam, daging dan kambing. Kukus, grill, panggang, kukus, grill, panggang, kukus! Ayam, daging dan kambinglah yang menjadi santapan.

Makanya Pida dah rasa boring. Bukan tak bersyukur, tapi rasa nak ubah selera pulak. Apa kata hari ni kita makan ikan pulak!

Ikan yang suami Pida beli ni istimewa. Ikannya kecik-kecik, jadi kena beli banyak-banyak. Cara masakannya pun tak perlu bombastik sangat, goreng tepung suda!



Nama ikan ni selar. Selepas disiang, Pida gaul dengan tepung beras dan taruk serbuk perasa sikit iaiti Pasti Sedap. Gerenti enak!



Bila dah siap goreng, susun sekor-sekor atas pinggan hidang. Plating haruslah setaraf dengan chef Nik Michael okey!



Makan dengan nasi panas taruk kicap. Pehh... meleleh! Lengkaplah hidangan marhaen Pida untuk hari ini. Alhamdulillah... sedap kau.



Sufi makan dengan berselera sekali. Bangga melihatnya. Heh.

1 comment:

  1. Ya betullah
    dah jemu makan juadah hari raya
    betapa banyakne simpanan kolesterol
    lagi2 rumah terbuka tak habis-habis lagi
    Kalau goreng ikan kering lagilah sedap

    ReplyDelete

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...