Wednesday, July 31, 2013

Ketuk-ketuk kepala di bulan ramadhan : Resepi Ayam Pusaka

Salam resepi,

Sempena bulan Ramadhan yang dah nak sampai ke penghujungnya ni, Pida berbesar hati nak berkongsi satu resepi warisan mak Pida, iaitu masakan yang Pida namakan Ayam Pusaka.

Caranya mudah sangat. Yang penting kena ada semangat. Semangat kental, bukan kentang. Sebab kalau tak ada semangat, lebih baik kau takyah masak. Pegi tido sampai berbuka lagi bagus.

Ok, mari kita mulakan.

Bahan-bahannya :

1)  Ayam (Oh ye, lupa nak bagitau. Saiz bahan ikut sukati mak kau). Yang ni Pida buat untuk 100 orang makan. Maklumlah aku kan katering hehe).

2)  Bawang besar*

3)  Bawang putih*

4)  Halia*

*Dihiris-hiris bagai sembilu.

5)  Serbuk kari yang dibancuh dengan air

6)  Garam secukup rasa

7)  Kicap manis (kicap masin pun boleh, ikut sukati mak kau)

8)  Periuk

9)  Sudip


Ok, mari kita masak!


Mula-mula tumis bahan rempah empat sekawan iaitu kayu manis, bunga lawang, cengkih dan bijik limau. Eh, Pida lupa nak listkan bahan-nahan rempah ni tadi. Takpe kau tambah sendiri ye. Tumis sampai naik bau.

Agak-agak dah naik bau, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dihiris bagai sembilu tadi dan kacau lagi hingga menjadi kekuning-kuningan. Pida guna sudip kayu, jadi taklah jiwa ni rasa ngilu mendengar bunyi geseran antara periuk dengan sudip. 
Selepas itu tanpa segan silu, masukkan pula bancuhan serbuk kari. Kacau dan godak sampai garing tapi hati-hati, ojo  geseng! (jangan sampai hangus). Sudip besi tu Pida guna jugak sekali-sekala. Senang nak garu belakang badan kalau gatal.


Bila serbuk kari tu dah garing, tuangkan kicap manis. Kacau sebati hingga menghasilkan warna hitam keemasan. Kat sinilah yang uniknya resepi ayam pusaka mak Pida ni. Kalau ayam masak kicap biasa, kuahnya kaler hitam legam kan? Tapi dengan serbuk kari tadi, bukan sahaja menambah kesedapan rasa dan aroma, malahan juga menjadikan warna kuahnya menjadi lebih cantik. Kalau nak lebih berwarna keemasan, tambahkan lebih banyak bancuhan serbuk kari.


Biarkan kuah tadi mendidih sebelum masukkan kentang yang telah dipotong-potong. Kentang masuk dulu sebelum ayam supaya ia cepat empuk. Kacau lagi dan lagi sehingga ia betul-betul mendidih. Nampak bubble timbul dari kuah, blub, blub, blub.


Kacau, kacau, kacau, blub, blub, blub.


Bila dah serius mendidih, masukkan pula ayam. Lupa nak bagitau tadi. Ayam tu kau siap-siap goreng separuh masak dulu ye, supaya ia tak terlalu lama di dalam kuah yang mendidih. Ini untuk menjamin keanjalan dagingnya. Kalau masak lama-lama nanti ayamnya benyek.


Akhir sekali, masukkan buah tomato... yang ni Pida masukkan sebijik-sebijik sebab ikut cara mak dulu. Nampak cantik dan comel bila taruk dalam bekas untuk dibagi pada orang. Bulat-bulat macam bola-bola api gitu. Oh ye, jangan lupa taruk garam tau. Kang tak sedap masakan kalau takde garam. 


Haaaa... siap suda! Senang giler kan? Tutup mata pun boleh buat. Lepas ni kalau kau rajin, boleh la cuba resepi peninggalan mak Pida ni. Bagilah sikit pahala kat mak... hihihi... ini kan ilmu yang diamalkan...

Biasanya Pida makan dengan ketupat dan nasi. Kalau nak ratah gitu aje pun boleh, nak makan dengan donut pun takde sapa nak marah. Yang penting, makan, jangan dibazirkan.

Oklah, sampai di sini sahaja resepi untuk kali ini. Nanti kalau ada resepi yang gempak-gempak, macam seladang masak kunyit ke, rendang hati beruk ke... nanti Pida kongsi kat blog ini ye.

Ok... teruskan berpuasa, teruskan mencari Laitul-Qadar dan selamat hari raya!

No comments:

Post a Comment

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...