Friday, June 10, 2016

Kapal Lalu Atas Kepala Lu

Salam kapal,

Ada satu petang tu time boring-boring sambil melihat Muhaimin mengorek pusat, tiba-tiba adik Pida call.

"Weyh kakak yang baik hati, jom kita jalan-jalan," dia mengajak sambil tergedik-gedik.

"Ahhh, malaslah... aku nak korek pusat Muhaimin ni," balas Pida dengan malasnya.

"Alaaa jom la kakak, adik ada satu port baaaikkk punya ni! Lu dengan anak-anak lu mesti teruja punyalah!" dia memujuk tanpa berputus asa.

Setelah menimbang dosa dan pahala, Pida akhirnya bersetuju mengikut ajakannya.

Selepas Asar, kami beramai-ramai menuju destinasi. Dan selepas lebih setengah jam perjalanan, maka kami pun sampai di satu kawasan yang sunyi dan lengang.

"Kau nak bawak aku ke mana ni? Kau nak bunuh aku ke apa bawak tempat takde orang ni?" soal Pida dengan penuh cemas sambil mengeluarkan pistol.

"Kakak jangan mengarut boleh tak? Ini banyak sangat tengok Gerak Khas la ni jadi macam ni," tingkahnya sambil merampas pistol Pida lalu mencampakkan ke udara.


Kami naik dua kereta. Sesampainya di destinasi, kami semua turun dan melepak-lepak dulu di pembahagi jalan sambil mengira burung yang lalu.

Sebenarnya Pida pergi ke satu port baeekkk punya untuk melihat kapal terbang lalu di atas kepala untuk mendarat. Punyalah baeekk tempat ni, sampaikan takde kenderaan pun yang lalu-lalang di situ. Buktinya? Tengok tu kitorang berjimba di tengah-tengah jalan. Kalau kat KL tu dah lama mampos kena langgar.

Di mana? Pida nak cakap pun tak reti sangat. Dia kat kawasan lama LCCT. Ada dua port, satu untuk melihat kapal terbang yang mendarat di KLIA, satu port lagi tidak jauh dari situ untuk menyaksikan kapal terbang mendarat di KLIA2. Pida pergi ke port KLIA2.


Pida dan adik-adik tengah gigih tunggu kapal terbang. Kita boleh nampak dari jauh lampu kapal terbang. Tu maknanya ada kapal terbang nak mendarat la tu. Siap jelah kau.

Haa, tu dah lalu sekor. Memang berdesing la telinga dengar bunyik enjin atas kepala. Perasaan dia ala-ala kat Maho Beach St Marteen gitteeww.

Muhaimin tak boleh fokus depan kamera. Dia mesti nak pandang atas bila kapal terbang lalu atas kepala dia. Lepas tu dia babai pramugari kat atas tu. 

Sementara menunggu kapal-kapal lain lalu, kitorang tinjau-tinjau kawasan sekeliling. Ada pagar besar ni dinamakan crash gate. Boleh intai-intai dari situ kalau suka ngintai.

Pida sedang mengajar Mumu cara-cara mengintai yang betul.

Ni dah kenapa macam menyembah pulak ni. Ko buat ritual apa ni? Ko ingat abang pilot nak balas lambaian dan panggilan kau?

Kitorang berada di sana sampai lewat petang. Saja nak tunggu maghrib, nak tengok sunset. Ni si Aqil ni buat gaya Abugen katanya.

Kitorang bergambar, bergambar, bergambar...,

Sampailah matahari betul-betul terbenam sehingga kami semua jadi silhouette.


Setelah puas menyaksikan kapal terbang lalu atas kepala sampai jadi bosan dah, kitorang pun balik. Memang best la pengalaman kapal terbang lalu atas kepala dalam jarak yang hampir.

Dari segi kekerapan, untuk pesawat Air Asia yang mendarat di KLIA2, kekerapannya agak tinggi. Ada satu masa tu, sampai lima kapal terbang beratur dalam skala masa yang dekat-dekat. So kitorang tak tunggu lama untuk tengok kapal lalu atas kepala lu.

Seronok? Memang seronok. Satu pengalaman yang unik dan jarang boleh didapati.


16 comments:

  1. Boleh tahu tak lokasi nak tgk kapal terbang dekat area KLIA 2 ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, saya nak citer pun tak reti. Tapi di kwsn lcct dulu tu. Cer cari :)

      Delete
  2. Tengok google map.. jalan yang keliling klia tu lah tmpatnye

    ReplyDelete
  3. Saya try cari kawasan tu tp x jumpa.. huhuhu sebelum masuk kawasan tu kne lalu lombong ke atau kampung ke? Lalu f1 sepang x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seingat saya tak lalu pun kampung. Tapi ada lalu lombong dan mmg lalu sblh F1 tu. Dia jalan lcct dulu. Susah pulak nak terangkan terperinci hehehhe

      Delete
  4. Kak pida, mmg kena lalu jalan masuk nak ke lcct ke.? Hihi bestnyer kak. Nanti ada masa sy nak dtg sini jugak.! 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye miss musyukx.. Kena lalu jalan lcct tu. Sunyi je kawasan dia. Best tempat tu. Cubalah!!

      Delete
    2. Iye miss musyukx.. Kena lalu jalan lcct tu. Sunyi je kawasan dia. Best tempat tu. Cubalah!!

      Delete
  5. klu dh name popuan tu bangang x kmana.dh tau gi sane save la lokasi kat MAPS pastu blh la share cni..cite mcm pukimak mcm kapal perang..kemain ape sume pukimak dlm kain bgai kat sane..tp ble org tny lokasi mne..mcm sial x tau nk jawab..beina ohh betina..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana sudi baca, maaf kerana membuatkan kamu marah :)

      Delete
    2. kt jalan pekeliling klau xsalah...betul2 tepi airport

      2.709776,101.720222 try using this cordinator

      Delete
    3. Terima kasih byk2 atas maklumat ini. Saya pegi hari tu suka2 je, cerita kat sini pun saja suka2, bukan blog traveloh pun hehehe.

      Tq again tau ;)

      Delete
    4. kau rempit komen mcm bodoh..dasar budah wechat kepala bana..kau nk tau pergi cari sendiri la babi..marah2 kt blog org igt style ke babi..bangang..

      Delete
  6. Salam kak..hai..akak kalau nnti pergi lagi or lalu ke..please share location..alahaii excited pulak nak pegi..tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cahaya leya, kawan kita kat atas tu dah baik hati share location hehehe... enjoy tau.. tq ;)

      Delete

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...