Saturday, January 11, 2014

Home made sushi - tak shushah pun...

*Kemas kini pada 17 September 2017.
Pida terperasan ada satu post di facebook bertarikh Ogos 2017 yang turut menerangkan cara-cara membuat sushi.

Namun yang menarik perhatian ialah kaedah dan peralatan yang digunakan hampir terlalu sama dengan apa yang ditunjukkan dalam entry asli Pida ini. Cuma kaedah dia lebih terperinci, seolah-olah menjawab pertanyaan di ruangan komen di bawah.

Sekian, itu sahaja. Terima kasih.

Salam sushi,

Pagi tadi Pida belajar cara-cara membuat sushi, iaitu sejenis makanan tradisional masyarakat Jepun yang juga merupakan makanan kegemaran Pida. Dalam kalangan masyarakat kita sekarang, sushi bukanlah asing. Sushi boleh didapati dengan mudah di kedai-kedai di tempat kita.

Pida belajar membuat sushi daripada adik ipar Pida yang memang rajin bab buat-buat kuih ni. Hari tu Pida ternampak post kat facebook dia tentang sushi yang dia buat sendiri, serta-merta rasa terliur nak makan sushi. So dia dengan dedikasinya datang ke rumah Pida untuk membuat sushi.

Jadi di sini Pida nak berkongsi resepi dan cara-cara membuat sushi. Ringkas dan mudah aje nak menyediakan sushi ni rupanya.


Untuk bahan-bahan asas sushi, Pida menyediakan lobak merah, sosej dan telur dadar yang dihiris nipis dan memanjang.

Sediakan timun yang juga dihiris memanjang. Timun ini ditaburkan dengan sedikit garam untuk meningkatkan rasa dan mengekalkan kesegaran dan kerangupannya.

Daging kisar yang ditumis bersama bawang putih dan garam. 

Minyak bijan sebagai penambah perasa dan pengilat sushi.

Ok, demikianlah bahan-bahan asasnya. Senang aje kan? Oh ye, lupa nak cakap. Kalau nak buat sushi kena pakai beras khas dia yang dipanggil beras sushi. Tapi kat kampung-kampung mungkin belum ada kot, kat tempat Pida pun tak banyak sangat.

Jadi Pida gantikan dengan beras biasa aje. Tapi kalau nak sushi tu lembut dan rasanya seakan-akan beras sushi sebenar, gunakanlah beras wangi. Sebab beras wangi lembut dan lebih sedap daripada beras biasa. Kalau nak guna beras biasa pun boleh, tapi pastikan ia lembik sikit supaya ia senang dibentuk dan dimampatkan.

Selain itu, bahan utama sushi ialah rumpai laut atau dalam bahasa inglishnya seaweed. Bahan ini juga mudah didapati di pasar raya-pasar raya berdekatan anda.

Ok, jom tengok macam mana nak buat sushi!

Mula-mula kita hamparkan rolling mat yang dibuat daripada batang-batang buluh. Tujuannya supaya senang nak gulung sushi tu nanti. Sushi akan jadi sekata je saiznya. Lepas tu letakkan sekeping rumpai laut dan sesenduk nasi yang telah dicampurkan sedikit minyak bijan di atasnya. 

Kemudian kepalan nasi tersebut diratakan supaya sekata di atas rumpai laut.

Langkah seterusnya ialah meletakkan bahan-bahan inti tadi dan susun cantik-cantik. Kalau letak lintang-pukang nanti hasilnya berserabut bila dipotong.  

Selepas siap susunan inti, gulung hamparan rumpai laut tersebut dengan ketat dan mampatkan dengan menekan-nekan tikar buluh itu. Tujuannya supaya sushi akan menjadi sekata dan isi dalamnya mampat dan tidak peroi apabila dipotong nanti. 

Bila dah tekan mampat-mampat, buka gulungan tikar tu dan akan terhasillah sushi yang panjang. Macam lontong aje rupanya. Tapi perasan tak rumpai laut tu nampak macam kusam aje warnanya?

Oleh itu cara mengilatkannya ialah dengan menyapu sedikit minyak bijan di atas gulungan sushi. Haaa... kan dah nampak kilat? Cantik sikit.

Akhir sekali sushi yang panjang tadi kita potong-potong agak-agak sama saiz. Kalau tak nak potong, nak makan panjang-panjang tu pun gasak kau la. Tapi nampak gelojoh la.


Pastikan pisau yang digunakan tajam standard nak sembelih lembu. Kalau guna pisau tumpul, boleh jadi isi sushi tu akan berterabur sebab rumpai laut tu agak liat sikit. Jadi kalau guna pisau tajam, jadilah sushi yang kemas dan cantik. 

Oh ye, harap jangan tenung lama-lama dingklek (papan pemotong) Pida yang dah hitam-hitam tu. Itu bukti aku rajin masak kat dapur. 

Yeay! Sushi siap suda! Siapa yang dapat hujung sushi tu memang untung laaa... terlebih panjang inti dia. Hanya insan terpilih yang biasanya dapat bahagian hujung tu. Biasanya orang yang motong la...

Buat sushi - tak shushah pun...!

41 comments:

  1. Ni bukan sushi tapi kimbap a.k.a. rice roll. Just nk prbetulkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sama je ke sushi n kimbap.
      Sushi bhsa jepun kimbap bhse korea

      Delete
    2. sushi jepun masukkan cuka
      kimbab korea masukkan minyak bijan

      Delete
  2. pororo daebak, oh ye ke? Terima kasih ^_^

    ReplyDelete
  3. woooo~ .... saya nak buat lah kat rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jangan tak buat hihihi...

      Delete
  4. thank you utk resepi ni... nk cuba ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tak cuba ye durrah! tq ;)

      Delete
  5. AnonymousMay 02, 2015

    mmm..snangla kalau blh guna beras biasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, tapi saya syorkan guna beras wangi sebab ia lembut dan sedap. ^_^

      Delete
  6. AnonymousMay 27, 2015

    akak nk tanya, masak beras tu air sukatan camane? biasa ke? and if guna beras sushi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beras wangi tu akak guna air lebih sikit sbb nak kasi lembut dan lembik. Kalau beras sushi akak tak pernah cuba. Mesti ada sukatan dia kan.. tq :)

      Delete
  7. Sedapnya..nti nk cuba la utk bbuka puasa..thanx for sharing resepi ni..simple sgt2..:)

    ReplyDelete
  8. Nak tanya. Seaweed tu nak kene rendam dulu ke x payah? Sebab dia jual dalam bentuk kering macam ikan kering kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak rendam seaweed tu. Just gulung2 gitu aje. Dia tak koyak pun. Hehehe... tq :)

      Delete
    2. Saya tak rendam seaweed tu. Just gulung2 gitu aje. Dia tak koyak pun. Hehehe... tq :)

      Delete
  9. salam nak tanya kat mana boleh beli seaweed klu area puchong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Giant..tesco...jusco ade jual...

      Delete
    2. Giant..tesco...jusco ade jual...

      Delete
  10. upswell dan billion ada tak jual seaweed tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upwell tak pasti. Billion tak pernah nampak pulak. Biasanya kat hypermarket besar2 spt giant tesco aeon big mesti ada. Tq :)

      Delete
    2. Upwell tak pasti. Billion tak pernah nampak pulak. Biasanya kat hypermarket besar2 spt giant tesco aeon big mesti ada. Tq :)

      Delete
  11. Salam tumpang tanye mne nk dapat nori besar camtu dan sushi rice ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam solehin.. yang ni saya beli di giant atau carrefour kalau tak silap. Biasanya di hypermarket mesti ada.. tq :)

      Delete
    2. Salam solehin.. yang ni saya beli di giant atau carrefour kalau tak silap. Biasanya di hypermarket mesti ada.. tq :)

      Delete
  12. Waah...my feberett t.q dgn resepi ini lg memudahkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq, cuba buat ye hihi

      Delete
    2. Tq, cuba buat ye hihi

      Delete
  13. Nicee. Wasabj nk buat mcm mana ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, wasabi tak pernah buat. Boleh google ye.. Tq ;)

      Delete
  14. Nicee.thanks2.wasabi tau tk buat cana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dazs, wasabi saya tak tau... Kena google tu hehehhe... Tq

      Delete
    2. Dazs, wasabi saya tak tau... Kena google tu hehehhe... Tq

      Delete
  15. Nicee.thanks2.wasabi tau tk buat cana

    ReplyDelete
  16. Macam mana ya kalau nak tukar bahan² tu jadi ikan tuna/salmon?nak kena letak cuka ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuka tu tujuannya nak bagi masam dan masak je kan.. Mungkin boleh taruk sikit kot hehehe.. Cuba ye ;)

      Delete
    2. Cuka tu tujuannya nak bagi masam dan masak je kan.. Mungkin boleh taruk sikit kot hehehe.. Cuba ye ;)

      Delete
  17. Saya nk tanya. Seaweed tu seaweed yg snek seawees tu ke? Tak rapuh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anis suraya, saya tak guna seaweed yg snek jajan tu. Saya guna yg sekeping2 mcm kulit popia, mmg khas utk sushi. Dia tak rapuh tapi mcm liat2 sikit, so tak mudah koyak bila digulung. Tq :)

      Delete

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...