Wednesday, May 3, 2017

Cintaku Berulang Di Kuala Kemaman

Salam cintaku,

Kami tidak ada perancangan yang banyak dalam percutian keluarga kali ini. Dapat berada di tepi pantai Balok yang indah inipun dan cukup seronok bagi kami terutama tauke besar rombongan kami iaitu ab.

Hari kedua di Cherating, kami tak tau nak pergi ke mana. Tapi ada satu destinasi yang Pida betul-betul nak bawak keluarga ke sana.

Kau ingat tak Pida pernah cerita pasal satar yang sungguh sedap dan heaven di Kuala Kemaman?

Haaa, tempat inilah yang Pida paling nak pergi. Sebab rindu sangat dengan satar yang sangat sedap tu.

Kuala Kemaman terletak tidak jauh dari Balok dan Cherating tempat penginapan kami. Perjalanan tak sampai setengah jam pun.

Tatkala sampai sekali lagi ke gerai satar tu (nasib baik Pida masih ingat gerainya), Pida rasa tak sabar-sabar nak makan satar.

Yes! Pida yakin inilah getai satar tersedap di dunia tu. Walaupun dah 4 tahun kenangan manis itu berlalu, namun keenakannya masih terasa-rasa di hujung lidah bercabangku ini.


Standard arrr kalau dah ke sini mesti order satar dan otak-otak. Dengan air kelapa. Dengan goreng pisang sekali baq hang.

Otak-otak dia memang tak sama dengan otak-otak kempas atau kepala otak kau berjambul. 

Otak-otak Kuala Kemaman ni memang dia bagi kau daging ikan seketul pastu dia paiskan dengan rempah dia. Ya Allah, dia punya sedap tu memang level taubat nasuha la wa cakap lu.

Tengok ab tu. Termenung memikirkan anak-anak durjana yang hanya tau mengabiskan beras aje.

Ab bersama Rania. Masa ni ummi tengah sibuk pilih-pilih makanan dengan air kelapa.

Adakah satarnya masih sama rasanya? Ye! Sama. Siyes arrr... memang sama la gila. 

Lebih kurang sejam mentekedarah satar dan otak-otak di gerai ini, kami kembali buntu. Buntu sebab tak tau nak ke mana lagi. 

Tiba-tiba timbul cadangan gila nak gi Kuala Terengganu. Nak pergi ke Taman Tamadun Islam katanya. 

Tapi apabila kami menimbang setiap aspek termasuk jarak perjalanan dan masa sampai dan pulang; akhirnya kami sependapat bahawa cadangan gila tersebut sememangnya gila.

Maka kami memutuskan untuk hanya bersiar-siar sahaja di sekitar Kuala Kemaman. Kami akhirnya sampai ke Pantai Mak Nik yang sangat indah.

Di Pantai Mak Nik ini, pengunjung boleh melakukan macam-macam aktiviti. Ada permainan kereta untuk kanak-kanak, boleh sewa hoverboard, main bubble dan main basikal.

Sufi bodek mak dan abah.

Boleh juga main buaian.

Lama jugak kami melepak di tepi pantai ini. Suasana dia memang nyaman dan cantik sebab dikelilingi pokok rhu dan pine.

Kami pulang semula ke tempat penginapan di Samsuria Resort. Tapi sebelum tu, demi memenuhi keinginan Rania, kami melawat Pusat Konservasi Penyu di Cherating.

Untuk hari kedua ini, memang Pida puas hati la dapat kembali ke pangkuan satar tu. Puas hati betul. Memang puas hati la.

Monday, May 1, 2017

Holiday Homes At Samsuria Resort

Salam holiday,

Sudah lama ab menyatakan hasrat untuk membawa anak-anaknya makan angin.

Itulah salah satu impian ab. Menurutnya, kitorang adik-beradik cariklah satu tempat percutian di pantai timur dan boleh mandi pantai.

Maka bermusyawarahlah kami enam beradik melakukan survey untuk memenuhi hajat ab tercinta. Pesan ab, ab taknak tau apa-apa masalah, ab tau setel.

Survey punya survey, gaduh punya gaduh, lepas bertumbuk-tumbuk bagai, akhirnya kami tak sepakat memilih sebuah tempat penginapan yang hmmmm.... marveles!

Apartment Holiday Homes At Samsuria Resort, Balok Kuantan. Awesome!

Last-last kami pilih untuk bercuti di Cherating. Mula-mula kitorang nak pegi Terengganu sebab kami memang jatuh cinta sangat dengan keindahan Terengganu. 

Namun disebabkan kekangan tarikh percutian kami pada hujung minggu dan bukan musim cuti sekolah, maka Cheratinglah destinasi terbaik.

Apartment ini mempunyai ruang tamu yang sangat luas. Susun atur dan perabotnya moden. Masuk-masuk pintu je Pida macam, waaahhhhh!!! Cantiknya!

Dapur ini ringkas sahaja tetapi moden dan anggun. Tungku dia tak pakai api, tapi jenis induction cooker. Terletak sebaik sahaja masuk ke dalam. 

Memang gini kan susun atur rumah skrg.. kalau aku memang tak la dapur kat depan-depan alam. Kalau jenis yang dapur buat geli-geli je bole la dapur terpampang kat depan macam ni.

Ini bilik tidur utama. Katil saiz raja. Memang best jadi ayam golek kat atas katil ni. Golek-golek sampai tergolek lalu tersadai di atas suami... lantas... ah, kau tahu apa yang berlaku... sudah tentulah suamiku ditumbuk oleh Mumu.

Bilik tadi, ini yang bukak lampu. Sangat tenang dan selesa.

Ini ialah bilik tidur kedua. Katil saiz permaisuri
 Kecik sedikit daripada bilik pertama tadi namun tetap luas dan selesa.

Walaupun apartment ini mempunyai 2 bilik tidur, namun pada malam harinya suamiku tetap nak kami sekeluarga tidur sebilik. Mesra katanya. Mesra korokmu. Rimas tau tak.

Apartment ini memang dihias cantik. Pida tertarik dengan lukisan cat air yang mengindahkan dinding. Dia punya cantik tu rasa macam kau nak curik aje bawak balik.








Cantik kan seni lukisan ini? Pida sampai pegang-pegang dan belek lukisan-lukisan ni sebab terlalu cantik.

Apa lagi yang menarik di Samsuria ini? Pantai yang indah dan dekat aje di depan sana!

Bilik kami mengadap laut. Memang syurga la. Pantai sini memang terbaik. Cantik, pasir dia macam bedak talkum Cuticura wa cakap lu. Halus bak pasir pantai. Oit, memang la pasir pun.

Lagi satu dia punya ombak perghhh... ganas carik gaduh kau! Memang mencabar la. Bukan ombak manja-manja, ni ombak menghempas pantai. Memang terhempas la. Lenguh badan kiter malam carik minyak wak dakam.


Mula-mula acah-acah main kat gigi air je. Main-main pasir. Main timbus-timbus. Lepas aku timbus kau, kautimbus aku pulak. 

Mumu timbus ketam.

Setakat cakap kat awek sanggup renangi lautan api tu boleh pegi meninggal la. Meh sini beradu kekuatan dengan ombak Pantai Balok ni. 

Wah! Lihatlah itu. Betapa seronoknya mereka mandi-manda bermain ombak. (I love this pic. Thanks to kamera Samsung Galaxy S7 Edge yang sungguh powerful. Gambar asal. Hanya one-touch 'auto-adjust'.)

Aqil main splash-splash.

Seronok melihat ab tersenyum. Ummi pun kemain lagi happy. 

Berbaloi sungguh penginapan dan percutian di Samsuria Resort ini. Rumah selesa, pantai dekat dan indah. Apa lagi yang dimahukan dalam sebuah percutian keluarga yang ideal...?

=)











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...