Tuesday, January 13, 2015

Banjir di Kg. Limau Kasturi, Gua Musang - the aftermath

Salam banjir,

Semua orang dah tahu, hujung-hujung tahun mesti akan berlaku banjir khususnya di negeri-negeri pantai timur iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang. Namun siapa sangka kejadian banjir yang berlaku baru-baru ini merupakan musibah yang terburuk berlaku di negara kita.

Tahun 2014 telah melabuhkan tirai kedukaannya apabila negeri-negeri tersebut mengalami banjir yang sangat dahsyat dan tidak pernah berlaku sebelum ini. Paling ngeri ialah apabila melihat bangunan sekolah 4 tingkat hanya tinggal nampak bumbung sahaja. Bayangkan betapa dalamnya air!

Setiap hari Pida menerima dan membaca catatan tentang banjir di Whatsapp dan Facebook (walaupun sesetengahnya hanya cerita rekaan). Daripada apa yang Pida baca dan lihat, keadaan di kawasan-kawasan yang dilanda banjir amat dahsyat.

Paling hiba apabila membaca tentang mangsa-mangsa yang ketiadaan makanan dan kehilangan tempat tinggal. Menangis mengenangkan nasib bayi dan kanak-kanak yang menjadi mangsa banjir di sana. Mesti mereka kelaparan, kesejukan dan ketakutan. Semua itu merobek perasaan keibuan Pida.

Apabila membaca tentang banjir yang  berlaku ini di media-media sosial, Pida dapat merasakan betapa teruknya keadaan di sana. Dengan rumah yang tenggelam habis, ada yang hanyut, air sederas-derasnya, mangsa-mangsa bertempiaran menyelamatkan diri; segalanya menakutkan dan panik.

Tetapi situasi cemas dan dahsyat ini tidak semuanya dipaparkan di kaca tv. Apa yang disiarkan hanyalah keadaan banjir yang terkawal, dengan tayangan budak-budak kecik riang-ria main air; mangsa-mangsa banjir yang bolehlah dikatakan selesa di pusat-pusat pemindahan banjir (tanpa sedar ada lagi mangsa yang terperangkap di atas bumbung dan terpaksa lari naik ke bukit untuk menyelamatkan diri).

Memang kontra sungguh dengan apa yang dilaporkan oleh para petugas di kawasan yang terlibat banjir (doktor, sukarelawan dan mangsa sendiri) dengan apa yang ditunjukkan di tv. Pendek kata, kalau tengok laporan banjir di tv, kita akan cakap, oh, keadaan terkawal dan selamat, tak perlu risau sangat. Padahal....!

Baru-baru ini, suami Pida bersama-sama ahli kariah surau tempat tinggal kami telah menjalankan aktiviti bantuan kemanusiaan kepada mangsa-mangsa banjir di kawasan pedalaman yang kurang mendapat pendedahan dan liputan bantuan. Tempat yang mereka pergi ialah Kg, Limau Kasturi yang terletak di jajahan Gua Musang, Kelantan.

Ekspedisi ini meliputi penghantaran bantuan makanan seperti beras, biskut, dan makanan-makanan lain yang sesuai. Selain itu, turut dihantar kepada mangsa-mangsa banjir ialah lampin pakai buang bayi, susu bayi, pakaian, selimut, barang-barang keperluan peribadi dan keperluan rumah seperti lilin, minyak masak dan banyak lagi.

Terima kasihlah kepada para dermawan yang budiman. Sampai habis barang-barang kat Mydin dan Giant tempat Pida tu dah kena borong.

Gambar-gambar berikut menceritakan keadaan Kampung Limau Kasturi yang rosak terus akibat banjir yang melanda. Gambar-gambar ini dirakam oleh suami ai yang membenarkan ai meletakkan watermark guna nama ai.


Semasa banjir hari tu, air dah sampai paras bumbung Caltex tu ha. Tinggi tak tinggi la air.

Mu napok tok budok tu? Hok laki ambo bagi makane tu... dio ghoyak ado tok makane denge diapers... kesiey boh. 
Demo la ni dah tak serupo mulo... suko dapak jaje (jajan).Kg. Limau Kasturi ni ada stesen keretapi. Pun terjejas dek kerana banjir hari tu.


Cuba perhatikan menara masjid tu. Separuh kena kesan lumpur. Maknanya air yang naik setinggi itulah. 

Sesungguhnya memang berat dugaan yang diberikan kepada mangsa-mangsa banjir kali ini. Semoga semua ini memberi hikmah yang indah buat semua yang bergelar hamba-Nya.

Dan mudah-mudahn musibah ini merupakan pengampunan Allah kepada kita semua sebagai hamba-Nya yang telah alpa dan leka daripada mentaati-Nya selama ini.
No comments:

Post a Comment

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...