Friday, April 19, 2013

Bumper yang ternoda

Salam bumper,

Petang itu jalan raya sibuk macam biasa. Semua orang nak balik rumah cepat-cepat. Nak jumpa bini, nak jumpa suami, nak jumpa orang gaji... semua orang berebut-rebut di atas jalan raya yang sesak.

Pida pun begitu juga. Rasa tak sabar nak sampai rumah. Nak baring di atas sofa yang dah tak empuk tu sambil-sambil tengok tv. Oh, penatnya seharian berada di lubuk mencari rezeki. Balik rumah jumpa suami, ohh... romantiknya.

Dalam perjalanan pulang pada petang tersebut, Pida memandu di lorong paling kanan iaitu lorong untuk kereta Ferrari macam Pida. Tapi percayalah, walau bawak BMW sekalipun, kelajuan kau sebenarnya setaraf dengan kelajuan basikal BMX je.

Pida memandu dengan berhemah. Juga penuh gaya. Bila nampak kereta depan brek, Pida pun brek. Tapi sebenarnya kereta depan berhenti dengan agak mengejut juga; mungkin kerana kereta depan dia pun berhenti mengejut. Kereta depan dia berhenti mengejut pun mungkin sebab kereta depan depan kereta dia tu berhenti mengejut. Ko paham ke tak ni?

Nasib baik Pida sempat basuh kereta semalam, jadi dapatlah Pida brek dan berhenti dengan tepat (motif?). Alhamdulillah tak sondol kereta depan. Sikit je lagi sebenarnya nak cium montot dia.

Lepas tu Pida pun menjeling ke arah cermin pandang belakang. Terkedu Pida bila tengok kereta belakang Pida tu meluncur lajuuuuu sangat! Ada harapan kena sondol ni!

Pida panik. Pida cakap Ya Allah, ini kali lah... habislah.... lepas tu Pida tutup mata dan "Dum". KONFEM!

Konfem kau dah cium montot Waja. Aduh... baru basuh kereta, dah kena sondol (motif?). Tapi Pida tak berapa cuak sebenarnya. Pida tau apa yang Pida kena buat. Iaitu jangan berhenti di tepi, lantas keluar ke belakang sambil menjerit, "O' you! Tengok apa you dah buat kat kereta I!" Sambil marah-marah cekak-cekak pinggang. No, don't worry my dear readers... that's certainly not me. Heh.

Kalau Pida berhenti kat tempat kejadian tadi (lorong paling kanan) konfem jalan yang sesak bertambah sesak. Sesak sebab semua orang nak tengok ini ke blogger Ohpida tu HAHAHAHA bongok.

Pida teruskan jalan. Pida bukak cermin sambil buat isyarat lucah tangan suruh pemandu kereta yang melanggar bumper Pida tu follow Pida. Jangan lari nanti I kejar!

Pida berhenti di tepi jalan. Tentulah, kalau berhenti di tengah nanti orang maki. Kereta tu pun berhenti juga. Tapi Pida tetap tak turun dari kereta. Pida call suami Pida. "Abang, ayang eksiben ni."

"Gapo dio? Mung eksibeng kat mano?"

"Depang pejabak mung je ni."

"Tunggu nanti abe datey! Wait for me forever ok gwiyomi!"

Selepas itu pemandu yang melanggar kereta Pida tu turun. Sebab dia nampak Pida tak turun-turun agaknya dia ingat Pida dah mati kot. Tapi macam tak caya pulak tadi ok je tiba-tiba mati tak pasal-pasal. Gula naik apa.

Pida turunkan cermin sebelah pemandu sikit aje. Dalam 2 inci je. Pida cakap, "Jap, tunggu suami saya sampai."

Selepas menunggu selama 10 minit, hero pun sampai. Pida tetap tak turun dari kereta. Pida tengok suami Pida berjalan menuju ke arah mamat tu dengan gaya seorang gangster. Di tangannya telah siap sebatang kayu besbol. Tak la... laki aku baru balik dari surau.

"Belasah dia bang! Karate bahu dia! Pulas bola dia!" Syaitan jantan dan syaitan betina dalam diri Pida membakar.

Pida tengok diorang bersalaman. Oit, kau orang ingat ini perjumpaan reunion sekolah lama ke? Lepas tu Pida pun keluar. Barulah Pida dapat tengok dengan jelas mamat tu. Dia lebih muda daripada Pida rasanya. Dan tengok keadaan bumper Pida. Nasib baik sikit aje. Bunyi tadi macam gempak.

Pida dan suami tak cakap apa-apa sangat, tapi mamat tu yang petah lebih-lebih.

"Sikit je ni bang. Kalau abang claim insuran pun tak lepas ni, sebab bawah dua ribu."

"Ni ketuk sikit je ni, dalam lapan puloh hengget je ni."

"Kalau abang report polis saya kena saman RM150 je. Lepas tu abang bawak gi bengkel saya bayar bil."

"Saya dah biasa bayar saman RM150 tu." WTF.

 Lepas tu Pida tengok kereta dia, kereta Alza. Kereta dia ok je, cuma plate nombor dah tak ada.

"Plate awak pecah," kata Pida dengan sopan. Ceh, tapi memang sopan pun.

"Dah biasa kak!"  ??? WTF!

Tapi Pida ambil keputusan untuk selesai antara kami sahaja. Malas nak buat laporan polis. Lagipun sikit aje, macam tak berbaloi pulak nak report polis.

Akhir sekali baru dia mintak maaf. Pida tanya awak tak nampak ke saya dah berhenti tadi? Dia jawab kereta belakang cucuk dia. Dah tu pejadah kau gi cucuk aku pulak?

Selepas itu Pida ambik nombor telefon dia dan Pida miss call dia. Ok, ada bunyik. Sahih.

Kami pun pulang. Sesampai di rumah, terus Pida belek bumper kereta Pida tu.



Macam ni la rupa bumper Waja (gelaran kasih sayang untuk kereta Pida) selepas disondol. Nasib baik kemek sikit aje. Dan yang paling penting, lampu tu tak pecah. Kalau pecah memang nangis laa... 6 tahun kumpul duit nak beli lampu itu. You tengok la husband I cekak pinggang tu, dia sentap tu!

Dalam tak dalam tapi memang makan dalam la.

U tengok! Lubang dah senget, lubang dah tak centre! Ini semua you punya pasal! I hetchuuu!

U see? Senget already.


Dua hari selepas itu, suami Pida membawa Waja ke bengkel untuk dibaiki. Bengkel ini disyorkan sendiri oleh encik yang melanggar Waja tempoh hari. Ambik masa seharian juga untuk siap sepenuhnya. Dan kosnya ialah... jeng jeng jeng! Bukan RM80!

Semua sekali RM300. Hahah! Sila bayar ye encik. Seperti yang dijanjikan. Jangan banyak songel. Nanti I saman you.

Tapi mamat ni bukan setakat petah, malah banyak songel juga rupanya. Call call tak angkat. Call call tak angkat. Hmm...

Tapi suami Pida dah terlebih dulu ambik nombor member-member mamat ni. Just in case la kan... Memang in case pun.

Lama jugak nak settle sebenarnya. Pihak bengkel tak benarkan kereta keluar selagi tak jelaskan bayaran. Ofkos la... dia berniaga. Setelah percubaan untuk meminta mamat itu membayar bil gagal (banyak benor alasan), last-last suami Pida call salah seorang member dia.

Member dia datang ke bengkel. Mula-mula mati-mati dia tak nak bayar, ye la.. apa jadah dia nak bayar, bukan urusan dia pun. Tapi Pida tak taulah apa yang diorang dealkan di sana sebab Pida tak ada bersama, akhirnya si member tadi bayar jugak. Akhirnya Waja selamat dibawa keluar.

Pehh... tak sangka orang mulut manis ni tak boleh pakai sebenarnya. Poyo je lebey. Sampai ke sudah tak muncul. Gasak dia la, yang penting Waja dah dipercantikkan semula. Harap-harap tak jumpa lagi dengan orang macam tu lepas ni.

Kalaulah.... kalaulah mamat tadi masih gagal bayar kepada bengkel tersebut, langkah pertama yang akan Pida buat ialah Pida akan bayar sendiri. Dan selepas itu Pida akan buat laporan polis tentang kemalangan tersebut memandangkan Pida ada butir-butir kereta dia. Baru dia tahu dalam lenient-lenient aku ni sebenarnya boleh jadi unmerciful juga.

So, Waja dah baik, mudah-mudahan lepas ni perjalanan kami selamat hendaknya.

Begitulah flashback saya!



4 comments:

  1. Sabarlah Puan Pida.
    Tajuk entri amat menakutkan
    Saya rasa mamat-mamat tu hutang PTPTN pun belum bayar
    Kena pulak bayar 300
    Kenalah pinjam emak kat kampung pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... lawak la komen cikgu.

      Delete
  2. kalu aku la...aku dah hentak rusuk mamat yg liat bayar tu...karate klavikel dia...tendang tut dia dan pulas tut dia...dan tendang tulang tibia dia...dan bila dia dah tersungkur, aku tendang tulang coccyx dia, sampai patah. tapi dlm mimpi la...

    ReplyDelete

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...