Monday, March 27, 2017

Cus Cus Cus Keretapi Si Lipan

Salam cus cus cus,

Ini cerita akhir tahun lepas ketika cuti sekolah. Pida ni bukanlah orang berada sangat, so nak bawak anak-anak melancong ke luar negara seperti Korea Utara tu memang tak mampulah.

Jadi untuk tidak kelihatan terlalu kejam terhadap anak-anak yang sentiasa dahagakan percutian atau aktiviti cuti sekolah; sedangkan Pida sibuk membanting tulang empat kerat demi sesuap nasi, maka Pida carik satu kegiatan yang boleh mengisi masa cuti sekolah mereka.

Nak tahu ke mana Pida bawak anak-anak, mari saksikan.

Kami pergi menyaksikan persembahan teater kanak-kanak yang berjudul Cus, Cus, Cus Keretapi Si Lipan di Aswara. Pida dapat tahu tentang teater ini melalui laman facebook Fakulti Teater Aswara.

Teater ini merupakan projek markah pelajar-pelajar Diploma Fakulti Teater. Team teater ini ada juga membuat promosi di stesen keretapi.

Harga tiket ialah RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak. Teater ini berlangsung di Panggung Eksperimen Aswara.

Tapi maaflah ye, Pida tak masukkan gambar-gambar persembahan sebab ada pelakon pompuan dia yang agak seksi. Lawo memang lawo, tapi cute sangat, tak sampai hati nak bagi kau tengok hahaha.

Persembahan teater ini secara keseluruhannya sedang-sedang sahaja. Best jugak la sebenarnya. Untuk budak-budak memang diorang seronok.. untuk orang tua memang biasa-biasa aje.

Tapi memang la teater ni dikhaskan untuk budak-budak. Dah kenapa aku yang sentap lebih-lebih.

Cuma rasanya, teater Sofea Dan Kacang Ajaib dulu lebih best.

Lagi satu, budak-budak ni memang pandai berlakon wa cakap lu. Kalau setakat Fattah Amin tu, sekali hembus je budak-budak Aswara ni boleh celeng, eh celeng pulak,... celen!

Anak-anak Pida pun tak bosan sepanjang menonton teater ini. Pida boleh nampak diorang terhibur dan ketawa bila ada adegan yang kelakar.

Selesai persembahan, kami mengambil kesempatan untuk bergambar kenang-kenangan rindu-rinduan dengan para pelakon.

Pida puji budak-budak ni, diorang ni hormat sangat kat penonton. Yang perempuan tu salam siap cium tangan lagi. Sopannya lahai... suka sangat.

Senyuman diorang tak lekang dari bibir, ucapan terima kasih tak putus. Betapa diorang amat menghargai sokongan ibu bapa yang datang menonton bersama anak-anak.

Kipidap guys, bila dah popular nanti, teruskan sifat resmi padi tu ye. Jangan mendongak, apatah lagi membongak!

Ok mari layan gambar kamiorang.

Ini watak antagonis Singa Vellu, pemandu keretapi Si Lipan yang tidak sukakan kanak-kanak. Tapi akhirnya dia berubah menjadi baik (gila kau kalau ending dia tak happy).


My favourite character. Pak Kancil si protagonis dalam naskhah ini. Wataknya sangat lincah, tegas dan baik. Tetapi bila ditegur, sangat pemalu dan sopan santun budaknya. Ok, Kak Pida peminat awak tau!


Si mentadak mentaduk yang kelakar. 


Booth gambar yang disediakan. 

Pida bagi 4 Ha untuk produksi teater ini. Tahniah! Boleh buat yang lebih baik lain kali.


No comments:

Post a Comment

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...