Friday, June 1, 2012

Balik kampung! Hohohoi!

Salam kampung,

Hohohoi! Malam ini, insya Allah Pida anak-beranak akan balik ke kampung halaman di selatan tanah air.

Malam ni akan terus menuju ke rumah mak mentua. Semua orang dah berkumpul di sana. Ipar-duai, biras, anak-anak sedara semua dah ada. Malam esok abang ipar nak buat kenduri aqiqah untuk baby perempuan dia yang baru lahir. Oh kambing! I lap you!

Itu kegembiraan pertama. Kegembiraan kedua ialah esok juga, insya Allah mak, ab dan semua yang mengikuti rombongan umrah akan sampai ke rumah. Hohohoi lagi! Seronoknya nak sambut kepulangan mak dan ab. Dah rindu sangat kat diorang.

Pida cuti lama sikit minggu depan. Saja nak lepak lama-lama kat kampung. Cuti sekolah pun panjang. Boleh bawak budak-budak jalan-jalan, pegi rumah sedara-mara, sepupu-sepapat, jumpa moyang-moyang diorang semua, jumpa atok-atok sedara, nenek-nenek sedara, ....

Budak-budak ni kalau tak kita yang bawakkan, mananya diorang nak kenal sedara.

Jumpa time raya je. Itupun dah tak kenal. Tahun lepas muka licin, tahun ni dah ada jerawat. Tahun lepas tak pakai tudung, tahun ni dah pakai tudung. Tahun lepas pakai songkok hitam, tahun ni pakai songkok haji. Semua perubahan tu berlaku dalam tempoh setahun. Mana nak kenal sangat.

Sebenarnya bukan susah sangat nak mengisi masa cuti budak-budak ni. Bawak balik kampung sudey! Jumpa atok dan nenek. Bergaul dengan sedara-mara. Cukup.

Ok, cukup.

Dah, cukup!

4 comments:

  1. Hati2 di jalan raya, okeh?

    Come back in one piece..!

    ReplyDelete
  2. ehem ehem ehem... finally jumpa gak... punya la cari apa keyword... last2 fiza ingat... "mak dan ab" sebab you all ja rasa panggil your father as "ab"... hehehehehehe....

    ReplyDelete
  3. Amboi Fiza... mengalahkan P.I cekapnya dia! hehe

    Happy reading dear ;)

    ReplyDelete

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...