Monday, December 10, 2012

Kupilih hanya yang asli

Salam asli,

Hari ini Pida berada di daerah kelahiran Pida kerana menghadiri mesyuarat yang kebetulan diadakan di sini. Kebetulan juga Pida memang balik kampung minggu ni. Jadi kiranya sambil menyelam minum air la.

Sambil-sambil balik kampung jenguk mak dan ab, sambil-sambil bertugas. Budak-budak Pida tinggalkan di rumah mak di bawah jagaan adik Pida.

Seperti dijangka, bila dah berada di sesuatu tempat tu, pastilah tetamu dijamu dengan hidangan tradisi sesuatu daerah tu. Tak ketinggalan Pida dan rakan-rakan mesyuarat yang dihidangkan dengan signature dish di sini.

Nak tau apa hidangan istimewa dan menjadi identiti daerah ini?



Dari jauh dah nampak set mangkuk hidang. Ini kalau tak mee racun, sudah tentulah....

....Nasi beriani gam! Inilah makanan yang menjadi kebanggaan masyarakat di negeri Johor. Yang di atas ni nasi beriani ayam. Kalau nak power lagi, kena try nasi beriani kambing. Perghhh... serius meleleh.

Nasi beriani yang kami nikmati adalah yang asli. Apa maksud asli? Maknanya ia betul-betul made in Batu Pahat. Bukan nasi beriani gam Batu Pahat yang dimasak di KL atau tempat-tempat lain. Serius itu tak asli. Propa je tu.

Lauk default bagi nasi beriani gam ialah ayam/kambing/lembu masak beriani, kuah dalca dan juga pencok (acar timun), iaitu sayuran segar yang diadun sempurna daripada timun, nenas, lada dan bawang yang dicampur dengan sedikti cuka. Kadang-kadang dilawankan dengan acar nanas. Pastu kena pulak dengan sirap bandung soda. Perghhhh!!! (cis, meleleh siot air liur Pida semasa menulis ini). Ngeces aku.

Selain masak beriani, ayam/kambing/lembu itu biasa juga dimasak merah atau kormak. Tapi jarang-jarang orang masak kicap. Tak kena kot. Lepas tu ada juga aksesori kepada lauk-lauk default ini iaitu acar buah dan papadom.

Acar buah yang fuhhh kecurnya! Pida ni hantu asam, kalau setakat acar buah macam ni aku ratah je.

Oh ye, kalau kau rasa nak makan nasi beriani, Pida hasut agar kaupergi ajelah ke Batu Pahat. Serius cakap bro... keaslian rasa nasi beriani Batu Pahat tidak sama dengan nasi beriani yang dimasak di luar daerah Batu Pahat. Percayalah... percayalah...

Kat KL ni dah berlambak-lambak restoran nasi beriani gam. Semua dakwa resepi asli Batu Pahat. Tak kisah la tu. Mungkin memang betul pemilik atau tukang masaknya dari Batu Pahat.

Pida pernah cuba makan nasi beriani di restoran-restoran tersebut. Tapi serius cakap bro, tekak orang Batu Pahat asli memang tak boleh tipu la. Bak kata orang, lari alignment la. Hanya jauhari mengenal manikam. Dahlah harga kat KL ni mahal nak mampus.

Oklah, cakap banyak tak guna. Kalau kau singgah ke Batu Pahat, jangan keluar darinya tanpa menikmati nasi beriani gam terlebih dahulu. Tak sah kunjungan kau ke sini tanpa makan nasi beriani. Bila kau dah pekena nasi beriani gam asli dari sini, Pida gerenti kau akan penasaran terhadapnya.


Pida mintak kawan Pida ambik gambar Pida kekenyangan tapi oleh kerana dia pun kekenyangan jugak, maka gambar pun jadi kabur. Boleh gitu? Perut kenyang, gambar kabur.

Takpe, Pida bagi dia peluang perbaiki mutu tangkapan. Eh, kabur jugak. Kamera aku ni memang jenis shaking agaknya. Mesti kau kata Pida tetap nampak chomel kan? Memang pun.




2 comments:

  1. memang best (y)!
    "mee racun" tu x sempat lak nak makan tiap kali kat b.pahat tapi tgk nama tu cam seram lak...huhuhu...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak pernah rasa mee racun. Sesekali kena pekena jugak. Hehe.

      Delete

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...