Friday, May 3, 2013

Kenangan sedih sentiasa bermain di mata

Salam sedih,

Dah lebih 100 hari mak pergi. Tidak ada satu hari pun yang Pida tidak mengenang mak. Setiap hari Pida merindui suara dan jasad mak, namun apakan daya semua itu hanya anganan sahaja. Hakikatnya, mak telah pergi buat selama-lamanya.

Sejak akhir-akhir ini, kenangan saat-saat terakhir bersama mak kerap membayangi mata dan fikiran. Yang paling jelas bermain di mata ialah ketika saat mak menghembuskan nafas terakhir di sisi kami semua.

Sedihnya pada waktu itu bukan kepalang. Tapi kami tak berani menangis mengeluarkan suara kerana kami amat menghormati mak. Tersengguk-sengguk bahu kami menahan sedu dan tangis. Kami pasrah bahawa mak telah meninggalkan kami semua.

Jenazah mak dibawa pulang pada malam itu juga. Ab memutuskan untuk membawa jenazah mak ke rumah nenek di kampung. Proses menuntut jenazah dilakukan oleh adik Pida dan isterinya. Pida balik dulu ke rumah untuk mengemas apa-apa yang patut sebelum kembali semula ke bilik jenazah hospital Putrajaya.

Sesampainya Pida di sana, saudara-mara sudah datang melawat. Jiran-jiran setaman pun ramai yang membantu menguruskan jenazah mak.

Saat melihat jenazah mak dimasukkan ke dalam van jenazah adalah sesuatu yang sungguh hiba. Tubuh yang kaku itu ialah mak, macam tak percaya rasanya dah kehilangan mak.

Pengalaman sedih kali pertama Pida rasai pada malam itu, iaitu mengiringi van yang membawa keranda mak. Ya Allah sedihnya hanya Tuhan yang tahu. Kami membelah malam dengan kesedihan dan kekuatan.

Sampai di rumah nenek pada pukul 2.30 pagi, sanak-saudara sudah menunggu. Luluh melihat nenek menangis kerana terlalu sedih kehilangan mak. Mak selalu membawa nenek ke sana ke mari, mak tidak pernah menghampakan nenek. Pida rasa kesian sangat kat nenek masa tu, rupanya nenek lebih sedih daripada kami semua.

Suasana sayu menyelubungi seisi rumah tatkala jenazah mak dibawa naik ke rumah. Mak, mak dah pergi, sekarang kami hanya melihat jenazah mak...

Tahlil ringkas diadakan. Ramai yang menyertai. Mereka semua menahan ngantuk demi membacakan yasin untuk mak.

Esoknya pagi-pagi lagi, rumah nenek telah mula dikunjungi orang-orang yang datang melawat. Jiran-jiran, guru-guru sekolah mak, sahabat-handai dan kenalan, ramai sungguh. Dan yang bersolat jenazah untuk mak juga sangat ramai. Alhamdulillah...

Hmmm... entah kenapalah Pida bercerita tentang ini lagi. Mungkin sebab terlalu rindu akan mak kot... jadi cara terbaik ialah meluahkannya dalam bentuk huruf. Semoga yang membaca akan turut merasai kerinduan yang tak terjangkau ini lagi.


 
 

No comments:

Post a Comment

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...