Thursday, October 11, 2012

Dulu sewaktu remaja

Salam remaja,

Dulu Pida pernah menjadi remaja. Bohong sangat la kalau ada orang mengatakan dia tak pernah jadi remaja kecuali kalau dia dah mati sebelum remaja. Takkan dari zaman baby, kemudian kanak-kanak, terus dewasa. Nggak mungkin sih ah!

Zaman remaja Pida dulu boleh dikatakan seronok jugak la. Itu sekitar awal 90-an dulu. Masa tu era Ekamatra, Exists, dan masa tu fenomena rock kapak dah mula menyusut sikit demi sikit sebelum diambil alih oleh irama rap. Kumpulan yang bikin panas dan popular pada masa tu ialah 4U2C la siapa lagi.


Abang-abang jambu 4U2C. Pida tak la kemaruk sangat dengan diorang ni. Pida lagi kemaruk dengan Ekamatra sebab abang-abang Ekamatra lagi hensem. Alamak, takde gambar Ekamatra la. Sumber : Google



Masa tu jugak la KRU pun muncul dengan lagu Awas. Tapi masa tu KRU tak berapa hebat sangat popularitinya sebab zaman tu memang zaman kegemilangan 4U2C dengan Fionanya. Masa tu jugak la semua awek baya-baya Pida tukar nama jadi Fiona. Hey, nama kau Bayah ok, nak tukar jadi Fiona tak sesuai ok!

Siapa tak kenal 4U2C baik kau pergi mati la.... sampai gitu sekali pengaruh kumpulan rap masa tu. Zaman gantung-gantung CD kat leher, pakai sweater tengah-tengah panas, topi senget sikit.... Kalau time bercakap mesti ada "Yo! Yo!" Nasib baik masa solat tak sebut "Yo!" ganti "Allahu Akbar".

Bila cerita pasal sweater ni, Pida teringat dulu masa kat sekolah, budak-budak lelaki kemaruk betul pakai sweater. Macam berlawan-lawan pulak. Penuh warna-warni. Jenama paling hebat masa tu ialah Line 7. Kalau ada yang pakai Adidas lagi tinggi martabat dia. Yang pakai sweater takde jenama pulak akan rasa rendah diri tetapi tidaklah sampai membunuh diri. Hebat kan penangan irama rap masa tu?

Kumpulan rap pun muncul satu demi satu mengikut arus kegemilangan. Timbullah Nico, dan tak ketinggalan kumpulan rap perempuan iaitu Feminin, M'sTeen dan Res'2. Ketiga-tiga kumpulan ni memang Pida minat sangat-sangat terutama As Feminin (walaupun suara hancuss) dan Jaja M'sTeen. 

Itu kisah aliran muzik pada zaman Pida remaja dulu. Sekarang ni pun lebih kurang sama kot. Pida pun tak layan sangat lagu-lagu sekarang ni sebab tak ada ummphh macam dulu. Ada la dua, tiga lagu yang bagus (seperti lagu-lagu 6ixth Sense).

Dulu bila pukul 9 malam je Pida dah melekat depan radio. Tunggu rancangan Pilihan Bersama kat Radio Muzik (sekarang Nasional FM) sampai la pukul 12 malam. Siap dah pegang senarai lagu yang akan ke udara tu! (Dulu senarai lagu pilihan pendengar dimasukkan dalam surat khabar). Senarai lagu tu Pida sembunyikan kat bawah buku rujukan Sejarah PMR keluaran syarikat penerbitan Preston.

Lepas tu dah siap-siap dengan kaset kosong. Untuk apa? Nak rekod lagu la. Dulu mana ada 4shared atau Youtube. Kalau nak dengar lagu kegemaran terpaksa bergantung pada Radio Muzik je. Nak beli kaset rugi... sebab satu lagu je yang best. Yang lain asal ada je, cuma nak penuhkan satu album 10 lagu je.

Zaman tu lagu-lagu yang popular ialah lagu Ziana Zain Kemelut Di Muara Kasih. Lagu lain yang tengah berhantu masa tu ialah lagu jiwang karat tangkap lentok habis meleleh macam lagu Lestari apa tu tajuk dia... yang ada mahligai air mata tu. Tapi memang Pida tak suka lagu tu sebab leleh sangat la. Baik dengar lagu Saari Amri dan Awang BPR. Kalau lagu-lagu Eddie Hamid ni maaf  cakap la, Pida memang tak boleh dengar la. (Eh, Eddie Hamid tak baca blog Pida kan?)

Zaman tu jugak tengah kemaruk kumpulan-kumpulan rock jiwang karat tangkap leleh. Yang Pida ingat la, Spoon, Scoin, semua yang ada 'S'. Kelakar betul la. Tapi Pida tak layan lagu jiwang tu sebab lagu-lagu tu tak dapat menandingi kehebatan lagu-lagu rock kapak 80-an dan awal 90-an.

Ok, berbalik pada rekod lagu tadi. Bila agak-agak lagu yang nak dirakam tu dah sampai giliran, jari Pida dah siap pegang butang Play+Record. Kena tekan serentak. Kalau tekan lain-lain nanti dia tak rakam. Masa tengah rakam tu Pida pun berangan la sekali menjiwai lagu tu. Nota sejarah ke mana, aku ke mana. Sekali mak masuk, terkujat aku! Terus automatik jari tertekan Stop. Alamak.... kena tunggu malam esok pulak la, itupun kalau lagu tu ada dalam senarai!

Dulu masa remaja Pida suka dengar radio. Lagi satu Pida suka dengar Best 104 petang-petang slot jiwang karat tu. Lupa la apa nama rancangan dia, tapi rancangan tu pendengar kirimkan kisah jiwang diorang pastu dj tu pun baca dalam sendu-sendu gitu. Ya Allah geli pulak bila aku teringat.

Masa tu memang Pida suka berangan sangat. Berangan pergi honeymoon la, tapi tak pernah berangan nak masuk universiti. Ntah hapa-hapa aku dulu. Pergi sekolah memang la belajar, tapi belajar masuk kanan keluar kiri. Pastu setiap tahun mesti ada abang form 6 minat kat Pida. HAhahahahhaHAHAHhaa. Memang tak boleh blah la ayat aku tu. Apa kau ingat aku ni stok abang form 6 ke?

Lepas tu bila time buat kerja rumah, Pida buat lebih kurang je. Yang lebih banyaknya dengar Radio Muzik. Lepas tu berangan syok sendiri teringat kat abang form 6 tu (HAHHaAHahAHahHA).

Masa Pida sekolah dulu Pida bukanlah budak gedik. Pida masuk kelas pandai (walaupun Pida tak pandai). Alhamdulillah Pida tak pernah terlibat dengan gejala negatif (masa tu tengah hangat gejala lepak, bohsia dan bohjan). Alhamdulillah itu semua berkat kawalan mak dan Ab.

Pida memang percaya bahawa satu cara berkesan untuk mengelakkan anak-anak terjebak gejala negatif ialah kawalan dan peduli ibu bapa. Bukan mengongkong, tapi mengambil tahu dan mengawasi. Insya Allah Pida akan sentiasa mengawal dan mengambil peduli setiap kegiatan anak-anak Pida.

Ok, Pida dah beritahu Pida suka berangan kan? Masa belajar tak belajar, sibuk dengar Radio Muzik. Masa tuisyen pergi tuisyen tapi haram tak pandai-pandai jugak. Bukan tak pandai, tapi Pida sebenarnya MALAS.

Lepas tu bila dapat keputusan PMR yang nan ado, Pida dah gelabah. Pida cuma score 5A je. Yang lagi 3 tu B dan ada C jugak! Mak dan Ab kecewa sebab Pida tak dapat 8A seperti yang diorang jangkakan. Pida tunduk diam je... menangis la jugak sebab tak dapat 8A. Lepas dah puas menangis dengar Radio Muzik balik.

Kenapa 'ek Pida ceritakan  kisah zaman remaja Pida ni? Sebab Pida rindu akan zaman tersebut. Lagi-lagi bila dah jumpa member-member lama sekelas dulu di FB, rasa macam nak balik semula ke zaman itu. Dan mungkin untuk mengubah takdir menjadi lebih baik.

Tidak, kalau pun Pida boleh kembali ke zaman itu, Pida tak akan ubah takdir. Pida biarkan saja ia begitu. Sebab, kerana takdir itulah Pida menjadi diri Pida sekarang ini. Sekarang Pida ada kerjaya yang baik, yang menjamin masa depan, Pida ada keluarga yang bahagia dan Pida ada anak-anak di samping Pida.

Tak perlu fikirkan tentang penyesalan. Lihat di mana kita berada sekarang. Pida rasa Pida sudah memiliki apa yang semua orang inginkan - kebahagiaan. Alhamdulillah.

Pesanan buat adik-adik, jangan kuat berangan macam Kak Pida. Nanti tak score!


ps: Entry ni ada sambungan tau!



8 comments:

  1. blokwalking....best cara awak sampaikan cerita2 dalam blog ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anony,

      Terima kasih! Saya sangat hargai. Datang lagi ye ;)

      Delete
  2. menusuk kalbu sy kakak pida :)

    "Tak perlu fikirkan tentang penyesalan. Lihat di mana kita berada sekarang"
    by Pida,
    ohpida.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikCT, really?

      Magically, masa Kak Pida tulis perenggan tu, memang Kak Pida teringatkan cikCt sebenarnya!

      Magic!

      Delete
  3. Hi,
    Saya Eddie Hamid. Sampai hati you tak dengar lagu lagu I...


    hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Sentap I! Tq :-)

      Delete
  4. best la...cite pida...blogwalking...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Miss Yatt, tq so much. Datang lagi ;-)

      Delete

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...