Sunday, November 25, 2012

Enam konvokesyen

Salam konvokesyen,

Entry ini ditujukan khas untuk mak dan ab.

Pida ingin berkongsi perasaan bersyukur serta gembira mak dan ab kerana kesemua enam anak mereka telah berjaya menggenggam segulung ijazah.

Melihat anak-anak berjaya menjejaki menara gading merupakan impian setiap ibu bapa. Mak dan ab tidak terkecuali. Lalu sedari kecil kami enam beradik diasuh supaya mencintai ilmu dan belajar sehingga masuk ke universiti.

Tambahan pula mak dan ab sendiri pernah naik ke pentas konvokesyen UM pada tahun 1970-an dulu. Oleh itu sangat wajarlah kami anak-anak mereka mengulangi kejayaan yang pernah dilakar oleh mak dan ab.

Dan Alhamdulillah, berkat tunjuk ajar, kesabaran dan doa yang tidak putus-putus, kami berjaya menghadiahkan mak dan ab segulung ijazah. Harapan kami sekarang cuma satu, dapat membalas jasa dan pengorbanan mak dan ab dan sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka di dunia dan di akhirat.


Ini gambar ab pada tahun 1975 semasa menerima ijazah daripada Canselor UM pada ketika itu, Tuanku Hajah Bahiyah Binti Almarhum Tuanku Abdul Rahman.


Ini pula gambar mak sedang menerima ijazah juga daripada Canselor UM (1976).

Lepas mak kahwin dengan ab pada tahun 1976, mak pun beranakkan kami berenam. Mak dan ab membesarkan kami dengan penuh kasih sayang bagai menatang minyak yang penuh. Kami diberi didikan yang sempurna di sekolah kebangsaan dan menengah

Kami juga dihantar ke sekolah agama negeri Johor dari darjah satu (bermula pada ketika darjah 3 di sekolah kebangsaan) sampailah ke darjah khas (lepas darjah 6 darjah khas pada umur 15 tahun). Walaupun Pida cuma dapat pangkat 3, tapi Alhamdulillah ada jugalah ilmu asas agama buat benteng dalam kehidupan. Kalau dulu pangkat 3 pun boleh jadi ustazah tau. Kellas kau Maria.

Alhamdulillah juga, kami enam beradik yang bigo-bigo ni semuanya dah habis belajar.


Abang Pida - Inti University College.

Ehem ehem - UPM

Adik Pida - USM

Adik Pida - UTM

Adik Pida - UiTM

Adik Pida - UTPGambar-gambar ini dirakam semasa kami sedang menerima ijazah daripada Canselor/Pro Canselor masing-masing. Kemudian seperti menjadi satu budaya, kami masuk studio untuk bergambar dengan mak dan ab pula.Aik? Apa ke pelik noo gambar ni? Oh, rupanya gambar dia dengan mak dan ab yang diambil di studio tu belum siap lagi.


Lebih kurang ginilah gambarnya nanti.


Untuk mak dan ab, terima kasih kerana mendidik kami mengenal erti kehidupan yang sebenar. Tanpa kasih sayang dan dorongan, kami tak mungkin berada di tempat sekarang. Kami selesa, kami bahagia dan kami gembira sekarang. Terima kasih mak dan ab. Walau seluruh isi bumi kami beli, ia masih tidak mencukupi untuk membalas budi mak dan ab. Semoga Allah memelihara mak dan ab di dunia dan di akhirat.
Jangan mareee! Kami pun adeee!!!  Gambar dari Google2 comments:

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...