Saturday, November 17, 2012

A Note For Mother

Salam mother,

Masa Pida balik kampung kali ni, mak tak berapa sihat sangat. Mak nampak letih dan tak bermaya. Mak jadi macam tu mungkin sebab mak berpantang makan.

Sekarang ni mak dah tak lagi menjalani rawatan kimo walaupun doktor menyarankan agar mak meneruskan rawatan kimo tersebut. Namun kali ini kata doktor, kimo yang perlu diikuti oleh mak mestilah dari jenis yang lebih kuat iaitu yang boleh menyebabkan keguguran rambut.

Tapi selepas mak berfikir panjang dan meminta petunjuk daripada Allah, mak mengambil keputusan untuk berhenti menjalani rawatan kimo.

Bukan sebab mak dah berputus asa atau tak mau sembuh, tapi sebab mak dah tak larat menanggung sakit dan letih setiap kali selepas kimo. Alhamdulillah walaupun mak dah berbelas-belas kali menerima rawatan kimo dan berpuluh-puluh kali radioterapi, namun mak tak pernah mengalami kesan sampingan yang terlalu teruk seperti keguguran rambut.

Paling teruk pun mak cuma mengalami keletihan terlampau sampaikan mak tak boleh bangun dan hilang selera makan. Tapi kesan itu hilang selepas seminggu dua dan keadaan kembali seperti sediakala.

Sekarang ni mak hanya makan supplement untuk mengekalkan tahap kesihatan. Sebagai anak, Pida amat memahami dan menghormati keputusan mak. Sebab Pida fikir, waktu sekarang adalah masa untuk mengekalkan kualiti hidup mak sahaja. Lagipun yang tanggung bukannya Pida tetapi mak. Yang sakit mak. Pida cuma tau cakap aje.

Yang penting mak sihat, kuat, bertenaga dan tak berasa sakit. Pida paling takut kalau mak jatuh sakit dan terlantar. Minta dijauhkanlah...

Pida tak tau nak cakap apa bila tengok mak dalam keadaan tak bermaya kali ini. Pida tau mak jadi macam tu sebab mak tak makan. Mak takde selera nak makan selain mak pantang makan beberapa benda seperti daging merah, makanan laut, kekacang dan telur.

Habis tu kalau semua tak boleh makan mak Pida nak makan apa? Mengarut la pantang-pantang makan ni. Bukankah makan untuk mendapatkan khasiat dan tenaga?

Last-last Pida pujuk mak. Pida cakap mulai hari ni mak kena makan apa sahaja. Tak payah nak pantang-pantang makan. Makan semua benda untuk jana tenaga supaya badan mmk jadi sihat dan kuat.

Pida juga cakapkan pada mak, "Mak makan apa sahaja ye mak... kecuali babi."

Lepas mak dengar Pida cakap macam tu, mak terus ketawa. Manisnya dapat tengok mak ketawa!

Pada hari itu juga Pida telah membelikan sebuah Galaxy Note 10.1 untuk mak. Pida belikan sebab mak berminat dengan gajet itu selepss mencuba Note Pida.

Pida harap mak isilah masa mak dengan memanfaatkan Note tersebut. Terlalu banyak yang boleh dilakukan dengan Note.

Pida tak kisah terpaksa berkorban tenaga dan wang ringgit termasuklah nyawa sekalipun demi mak tercinta. Pida cuma mahu mak sembuh. Atau sekurang-kurangnya mak teruslah ceria seperti selalu.

Cepatlah sembuh wahai emak...


No comments:

Post a Comment

Oh, tak sangka ada yang sudi komen... terima kasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...